Vrigstad hemost, småländsk mat- och bondekultur.

Hela vårt sortiment finns att köpa på Jotos Hemköp i Vrigstad och de har öppet alla dagar i veckan. Vi har ingen försäljning av  ost i mejeriet. Idag är Smålandsost ett av endast några få privatägda mejerier i Sverige. Osten tillverkas av mjölk som kommer från gårdarna kring Vrigstad. Smålandsost AB finns i Vrigstad på smålänska höglandet. Vi producerar Vrigstad hemost som en del av den småländska mat- och bondekulturen. Ordet hemost kommer från förr då man tillverkade den egna osten hemma på gårdarna. Vrigstad hemost finns att köpa i de flesta livsmedelsaffärer. Företaget startade 1969 när Arla upphörde med sin verksamhet på mejeriet i Vrigstad.

Vrigstad Hemost

”Vinnare Svensk Klassiker  Ostestivalen 2019”
Efter pastörisering av mjölken tillverkas osten efter ett gammalt recept. Därav den speciella smak och konsistens som utmärker den småländska hemosten och som vi vill bevara. Hemost är namnet på denna ost i Småland och kommer från förr i tiden då man tillverkade den egna osten hemma på gårdarna. Vrigstad Hemost tillverkas i två olika storlekar, 1 kilo och 1,7 kilo. Till jul säljs den även i rött vax som julost.

Vrigstad Lantbrie
Bronsutmärkelse Ostfestivalen 2019″
Vrigstad Lantbrie ca: 320 gram görs i en liten exklusiv upplaga med jämna mellanrum

Vrigstad Special, källarlagrad
Bronsutmärkelse Ostfestivalen 2019″
Silverutmärkelse Ostfestivalen 2020
Vrigstad Special är en 12 kg ost som bitas i önskad storlek i delikatessdiskar, fråga gärna i din butik.

I sortimentet finns även Vrigstad Lantost och Kumminost
Kumminost: Silverutmärkelse Ostfestivalen 2020

Nyhet 2021
Smålandsk gräddost.
I takt med att all produktion av gräddost i Småland har upphört så har vi börjat göra Gräddost på Vrigstad mejeri. En ost gjord på redig mjölk med tillsats av 40%-ig redig grädde.
Den är väldigt god