Vrigstad hemost, småländsk mat- och bondekultur.

Hela vårt sortiment finns att köpa på Jotos Hemköp i Vrigstad och de har öppet alla dagar i veckan. Vi har ingen försäljning av  ost i mejeriet. Idag är Smålandsost ett av endast några få privatägda mejerier i Sverige. Osten tillverkas av mjölk som kommer från gårdarna kring Vrigstad.

Smålandsost AB finns i Vrigstad på smålänska höglandet. Vi producerar Vrigstad hemost som en del av den småländska mat- och bondekulturen. Ordet hemost kommer från förr då man tillverkade den egna osten hemma på gårdarna. Vrigstad hemost finns att köpa i de flesta livsmedelsaffärer. Företaget startade 1969 när Arla upphörde med sin verksamhet på mejeriet i Vrigstad.

Vrigstad Hemost

”Vinnare Svensk Klassiker 2019”

Efter pastörisering av mjölken tillverkas osten efter ett gammalt recept. Därav den speciella smak och konsistens som utmärker den småländska hemosten och som vi vill bevara. Hemost är namnet på denna ost i Småland och kommer från förr i tiden då man tillverkade den egna osten hemma på gårdarna. Vrigstad Hemost tillverkas i två olika storlekar, 1 kilo och 1,7 kilo. Till jul säljs den även i rött vax som julost.

Vrigstad Lantbrie

”Bronsutmärkelse” Ostfestivalen 2019″

Vrigstad Lantbrie görs i en liten exklusiv upplaga med jämna mellanrum

Vrigstad Special, källarlagrad
”Bronsutmärkelse” Ostfestivalen 2019″

Vrigstad Special tillverkas i 12 kg storlek och säljs i bit i önskad storlek i delikatessdiskar, fråga gärna i din butik.

I sortimentet finns även Vrigstad Lantost och Kumminost